Vad letar du efter?
Vad letar du efter?
Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank, BankID
Händelser i livet
Om oss

Spara pengar på matlådan

Kan matlådan i jobbväskan verkligen göra skillnad i plånboken? Ja, absolut! På bara ett år kan du faktiskt ha sparat hela 18 000 kronor - så här lätt kommer du igång.

Young man working in a coffee shop

Matlådan - vardagsspararens bästa vän 

Vi har nog alla hört det, att matlådan är din bästa vän om du vill spara pengar. Och det ligger faktiskt mycket sanning i det. På bara en månad har du med en matlåda som lunchsällskap sparat ihop hela 1 500 kronor. Fortsätt ett helt år och du har sparat hela 18 000 kronor! Matlåda till lunch är alltså både ett snabbt och enkelt sätt att få mer över i plånboken.

Så kommer du igång

Som med alla nya vanor gäller uthållighet och att komma över den där tröskeln som gör att det känns jobbigt. Här är några tips och tankar som kan hjälpa dig.

 • Teama ihop dig med en kollega eller två för att få nya vanan att sitta.

 • Kolla upp några nya schyssta recept som passar extra bra som låda.

 • Synliggör dina sparframsteg. Fyll en burk med kontanter för alla uteluncher du sparar, eller visualisera ökningen digitalt genom någon smart app där du ser hur pengarna mot ditt mål växer.

 • Ge dig själv en klapp på axeln. Samtidigt som du sparar pengar, sparar du också på miljön.

Så här räknade vi:

100-30=70x22=1 540 dvs ca 1 500 per månad
lunch ute - matlåda = Inbesparing per dag x antal dagar per månad = inbesparing per månad

Känns det lite tråkigt?

Om det känns alldeles för tråkigt att behöva säga hejdå till krog och restaurang så är ju matlådan oftast inte ett absolut måste. Det är helt okej att släppa in lite ”orkar inte”, ”glömde, ”fredagslyx” och ”semester” i din nya rutin och kanske köra låda varannan dag. 9000 kronor är inte heller så pjåkigt!

Andra läste också

 • Så fixar du studentekonomin!

  Att vara student är inget man blir fet på. Men livet kan vara härligt ändå! Här är ekonomitipsen som gör studentåren skönare.

  Så fixar du studentekonomin!
 • Tjäna tusenlappar på att rensa hemma

  Att botanisera i skåpen och sälja det du inte längre använder kan ge ett rejält tillskott till kassan. Här får du expertens tips på vad som säljer bäst.

  Sakerna som är lättast att sälja begagnat