När du får barn kan du få ersättning från Försäkringskassan för att vara hemma med barnet. Den kallas för ”föräldrapenning” och består av två delar. En del baseras på sjukpenningsgrundande inkomst (så kallad SGI) och en del betalas utifrån en lägstanivå. Om du inte har någon inkomst, eller en låg SGI, får du 250 kronor per dag.
Du kan få föräldrapenning om …
- … du är förälder till barnet eller har vårdnaden om barnet
- … du är gift eller sambo med barnets föräldrar
- … du är hemma med ditt barn och vårdar barnet i stället för att arbeta, studera eller söka arbete
- … du är försäkrad i Sverige, vilket du oftast är om du bor eller arbetar här
- … barnet är bosatt i Sverige eller bor inom EU/EES eller Schweiz
Hur många dagar med föräldrapenning som du får beror dels på om du har ensam vårdnad om barnet och antalet barn du får samtidigt. Såhär funkar det:
Om ni är två som ska dela på föräldrapenningen
Ni får sammanlagt 480 dagar för ett barn. Dagarna fördelas lika mellan vårdnadshavarna 240 dagar var. I 390 dagar baseras ersättningen på den inkomst var och en av er har (alltså dagar på sjukpenningnivå). De övriga 90 dagarna är ersättningen 180 kronor per dag (dagar på lägstanivå).
De första 180 dagarna på barnet måste ni ta ut med sjukpenningnivå. Därefter kan ni börja ta ut dagar på lägsta nivå. Försäkringskassan räknar ert gemensamma uttag av dagar på sjukpenningnivå.
Att dela upp dagarna
När man är två som ska dela på dagarna får man lika många dagar var till att börja med (240 stycken) men om ni vill dela upp det annorlunda kan ni föra över dagar mellan er. Det finns dock krav på hur dagarna ska fördelas ¬– och hur de ser ut beror lite på när barnet är fött.
- Om barnet är fött före 2016 är 60 dagar på sjukpenningnivå reserverade per förälder och kan inte föras över till den andra föräldern.
- Om barnet är fött 2016 eller senare är 90 dagar på sjukpenningnivå är reserverade och kan inte föras över till den andra föräldern.
Om ni vill vara lediga samtidigt
Under barnets första år kan ni båda ta ut föräldrapenning för samma dag och samma barn. Det kallas dubbeldagar eftersom två dagar då räknas bort från den gemensamma potten. Ni kan max ta ut 30 dagar tillsammans. Men då måste ni också vårda barnet tillsammans och den tiden ni tar ut dubbeldag måste vara för samma tid, dvs säga heldag, trefjärdedels dag, halvdag, fjärdedels- eller en åttondels dag.
Ni kan däremot ta ut på olika nivå, alltså att en tar ut på sjukpenningnivå och en på lägstanivå. Ni måste dock ändå ha tagit ut de där 180 första dagarna på sjukpenningnivå innan ni kan börja ta ut på lägstanivå.
Om du är ensam vårdnadshavare
Om du har ensam vårdnad om barnet får du 480 dagars ledighet själv. I 390 dagar baseras ersättningen på den inkomst du har (sjukpenningnivå) och resterande dagar är ersättningen 180 kronor per dag (lägstanivå). De första 180 dagarna som tas ut för barnet måste vara dagar på sjukpenningnivå.
Om du får flera barn (tvillingar, trillingar)
Om du får flera barn får ni såhär många dagar med föräldrapenning: